
تابش دهی مواد غذایی Food Irradiation
Food Irradiation: What You Need to Know
https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/food-irradiation-what-you-need-know
تابش دهی مواد غذایی
پرتودهی مواد غذایی ، غذاها را رادیواکتیو نمی کند، کیفیت غذایی را به خطر نمی اندازد و یا طعم، ساختار یا ظاهر غذا را به طرز محسوسی تغییر نمی دهد. در واقع، هر تغییری که در اثر پرتودهی ایجاد میشود، آنقدر کم است که تشخیص اینکه آیا یک غذا تحت تابش قرار گرفته است یا خیر، آسان نیست.
تابش مواد غذایی (بکارگیری پرتوهای یونیزان به منظور استریل مواد غذایی) یک نوع فناوری است. که با کاهش یا از بین بردن میکروارگانیسم ها و حشرات، ایمنی غذاها را بهبود می بخشد. و ماندگاری آنها را افزایش می دهد. مانند پاستوریزه کردن شیر و کنسرو میوه ها و سبزیجات، پرتودهی می تواند غذا را برای مصرف کننده ایمن تر کند. سازمان غذا و دارو (Food and Drug Administration (FDA)) مسئول تعیین چشمه های تابشی است که برای تابش مواد غذایی استفاده می شود. FDA تنها پس از اینکه به یقین رسید که پرتودهی مواد غذایی خطری برای مصرف کنندگان ندارد، منابع پرتودهی را برای استفاده در تابش دهی غذاها تأیید می کند.
چرا غذا را پرتودهی کنیم؟
پرتودهی می تواند اهداف زیادی داشته باشد که از جمله عبارتند از:
- پیشگیری از بیماری های ناشی از غذا –
- برای از بین بردن ارگانیسم هایی موثر که باعث انتقال بیماری از غذا به انسان می شوند، تابش بسیار موثر خواهد بود.
- نگهداری مواد غذایی –
- جهت حذف یا غیرفعال کردن ارگانیسم هایی که باعث فساد و تجزیه می شوند، از تابش استفاده میکنند. تا عمر مفید غذاها را افزایش دهند.
- کنترل حشرات –
- بمنظور دفع حشرات داخل یا روی میوه های گرمسیری وارداتی به کشور از روش پرتودهی استفاده میشود. زیرا روش های دیگر کنترل آفات ممکن است به میوه آسیب برساند و ارزش غذایی آن را کاهش دهد.
- تاخیر در جوانه زدن و رسیدن
- برای جلوگیری از جوانه زدن (مانند سیب زمینی) و تاخیر در رسیدن میوه برای افزایش طول عمر از روش پرتودهی استفاده میشود.
-
استریل کردن با روش پرتودهی –
- با استفاده از تابش دهی می توان برای استریل کردن غذاها استفاده کرد، و سپس آنها را برای سالها بدون یخچال نگهداری کرد. غذاهای استریل شده در بیمارستان ها، برای بیمارانی که سیستم ایمنی آنها به شدت آسیب دیده است، مانند بیماران مبتلا به ایدز یا بیماران تحت شیمی درمانی، مفید بوده. غذاهایی که توسط پرتودهی استریل می شوند از سطوح بسیار بالاتری از درمان برخوردار است. لذا برای استفاده عمومی قرار می گیرند.
-
مواد غذایی چگونه تحت تابش قرار می گیرند؟
سه منبع تابش برای استفاده در تابش دهی مواد غذایی تایید است.
- پرتودهی توسط تابش گاما که از مواد رادیواکتیو مثل عنصر کبالت (کبالت 60) یا عنصر سزیم (سزیم 137) ساطع می شوند. اشعه گاما به طور معمول برای استریل کردن محصولات پزشکی، دندانپزشکی و خانگی استفاده می شود و همچنین برای درمان پرتودرمانی سرطان استفاده می شود.
- شعه ایکس که با توقف الکترون های پرانرژی بوسیله یک ماده هدف (معمولا یکی از فلزات سنگین) تولید می شود. اشعه ایکس همچنین به طور گسترده در پزشکی و صنعت برای تولید تصاویر ساختارهای داخلی استفاده می شود.
- پرتو الکترونی (یا پرتو الکترونیکی) شبیه پرتوهای ایکس است و جریانی از الکترونهای پرانرژی است که از یک شتابدهنده الکترونی به سمت غذا گسیل میشود.
آیا بهداشت جهانی مصرف غذای تابش دیده را تایید میکند؟
FDA (Food and Drug Administration) بیش از 30 سال است که ایمنی مواد غذایی پرتودهی شده را ارزیابی کرده و این فرآیند را ایمن تشخیص داده است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری Disease Control and Prevention (CDC) سازمان بهداشت جهانی WHO (World Health Organization ) نیز ایمنی مواد غذایی پرتودهی شده را تایید کرده اند.
FDA انواع غذاها را برای تابش تایید کرده است از جمله:
- گوشت گاو و خوک
- سخت پوستان (مانند خرچنگ، میگو و خرچنگ)
- میوه ها و سبزیجات تازه
- کاهو و اسفناج
- گوشت طیور
- دانه جهت جوانه زدن
- ادویه ها

تابش دهی مواد غذایی
چگونه بفهمم که غذای من تحت تابش قرار گرفته یا خیر؟
FDA تولید کنندگان را ملزم می کند که غذاهای پرتودهی شده دارای نماد بین المللی پرتودهی باشند. لذا این گونه غذا ها باید با عبارتی مانند
“Treated with radiation” یا “Treated by radiation” برچسب مواد غذایی داشته باشید.
مواد غذایی فله مانند میوه ها و سبزیجات باید به صورت جداگانه برچسب زده شوند یا برچسبی در کنار ظرف فروش داشته باشند.
مهم است که به یاد داشته باشید که پرتودهی تاثیری بر شیوههای حمل و نقل و پخت و پز مواد غذایی ندارد. غذاهای پرتودهی شده باید مانند غذاهای پرتود ندیده ذخیره، نگهداری و پخته شوند. زیرا در صورت رعایت نکردن قوانین اولیه ایمنی مواد غذایی، پس از پرتودهی همچنان ممکن است به ارگانیسم های عامل بیماری آلوده شوند.
https://shadrooz.com/%d9%be%d8%b1%db%8c%d9%88%d8%a7%d9%86-%d8%aa%d8%ba%d8%b0%db%8c%d9%87-%da%a9%d9%88%d8%af%da%a9-%da%86%d8%aa%d8%b1%da%af%d9%86%d8%af%d9%85%db%8c-%d8%b4%d8%a7%d8%af%d8%b1%d9%88%d8%b2/

تابش دهی توت فرنگی
آخرین دیدگاهها