
کشاورزی کنجد ارگانیک
معرفی گیاه کنجد
پیشگفتار : درآغاز ابتدا به معرفی گیاه کنجد و ارقام آن پرداخته(کشاورزی کنجد ارگانیک) و سپس با عملیات کاشت، داشت و برداشت کنجد ارگانیک می پردازیم
و در آخر امیدوارم توانسته باشم در راه تولید محصولات کشاورزی ارگانیک قدمی هر چند کوچک ولی تاثیر گذار برداشته و این گیاه سحرآمیز را معرف حضورتان کرده باشم.

کشاورزی کنجد ارگانیک
بوته گیاه کنجد طول عمر کوتاه و بازدهی خوبی از لحاظ زمان و شرایط گشت دارد، چرا که در کشور ما به علت موقعیت جغرافیایی گشت دوم سال کاشته میشود و دوره 4 ماهه برای بازدهی را طی میکند.
بیشتر ارقام گشت شده در ایران کنجد سیاه و کنجد لار میباشد که بوته های کنجد سیاه بلند تر و تعداد کپسول های بشتری را میدهد.
برای شروع کشاورزی کنجد ارگانیک مراحل ذیل را انجام میدهیم :
1-آماده سازی خاک مزرعه
2-آماده سازی بذر کنجد ( بذر مالی)
3- آبیاری و نگهداری
4- زمان برداشت و فراوری
آماده سازی مزارع(کشاورزی کنجد ارگانیک)
بعلت گشت دوم شرایط مزرعه باید برای کاشت مجدد آماده شود بدین گونه که پس از برداشت محصول پس از یک هفته شروع به شخم زنی و هموار کردن آن میکنیم بصورتی که زمین تخت و مسطح و هموار بشود.
همچنین وجود گوگرد فراوان برای این گیاه مناسب بوده و میتوانید از گوگرد معدنی (یک تن در هکتار ) استفاده کنید.
زمان شروع کشاورزی کنجد بستگی به نوع مناطق از اوایل خرداد تا اواخر تیر ماه باید انجام گردد.

کشاورزی کنجد ارگانیک
آماده سازی بذر
برای آماده سازی بذر کنجد، از دو کود مایع زیستی کود زیستس ازتو باروز -1 و کود زیستی فسفاته بارور -2 میتوانید استفاده کنید . این دو محلول با هم ترکیب و با بذر کنجد بذر مال میشود.
(توجه داشته باشید باید کمتر از 24 ساعت بذر کاشته شود و همچنین نباید در معرض نور مستقیم آفتاب قرار گیرد).
به علت سایز کوچک بذر کنجد این کود ها در رویش پس از کاشت کمک خوبی خواهند کرد و همچنین عمق بذر ها در خاک بین 2 الی 5 سانتی متر خواهد بود.
فاصله بذرها بایستی به گونه ای باشد که پس از یک ماه بوته ها مانع رشد همدیگر نشود، برای هر هکتار تقریبا 8 کیلو گرم بذر استفاده میشود و فاصله حدودی بوته ها 25 سانتی متر از همدیگر می باشد.

کنجد ارگانیک
آبیاری و نگهداری(کشاورزی کنجد ارگانیک)
پس از کاشت محصول برنامه آبدهی محصول انجام میگردد، بدین صورت که روز اول آبیاری همان روز کشت بذر خواهد بود و به فاصله 12 روز بستگی به ( موقعیت جغرافیایی منطقه) آبیاری انجام خواهد شد.
نکته : در طول دوره گلدهی گیاه فاصله زمان آبدهی را کوتاه تر میکنیم تا میزان گلدهی گیاه افزایش یابد.
این کار را بمدت یک ماه انجام خواهیم داد تا کپسول های بیشتری بدست بیاوریم و سپس دوره آبیاری کوتاه تر شده و در اواخر ماه سوم آبیاری را قطع کرده تا فرایند تکامل به بلوغ رسیدن گیاه انجام گیرد.
توجه : آبیاری زیاد باعث فاسد شدن ریشه ها و هچنین بازدهی به بلوغ رسیدن گیاه را به عقب می اندازد.
خصوصیات اکولوژی گیاه :
گیاه کنجد در برابر خشکی و بی آبی مقاوم میباشد و طول دوره رشدی بین 80 الی 150 روز میباشد و زمان گلدهی آن معمولا از 45 روز پس از کاشت شروع میشود و این روند یک ماه طول میگشد بطوری که هر روز شاهد گل دهی بوته ها در یک ماه خواهیم بود .
نکته(1) : مهم در خصوص گیاه : کنجد به هوای گرم و نور زیاد احتیاج دارد و به همین علت هر چقدر به سمت جنوب کشور نزدیکتر باشیم باعث افزایش راندمان کشاورزی خواهد بود.
نکته (2) : از نظر ارتفاع از سطح دریا معمولا در ارتفاع کمتر از 1250 می رویند و تا ارتفاع 1500 متری نیز ممکن است سازگار شود.
توجه(کشاورزی کنجد ارگانیک) : تیپ هایی که در ارتفاع بلند می رویند معمولا کوچک و بازدهی بذر های آن کم و غالبا یک گل در برگ رشد میکند.
زمان برداشت محصول : پس از طی مراحل 1 تا 3 و توجه به ویژه گی های گیاه در مرحله تکامل و پیری دهانه کپسول ها باز میشود که بایستی یک هفته قبل از این اتفاق برداشت محصول انجام شود
گیاه پس از برداشت بصورت دسته ای و عمود رو به بالا خشکانده میشود( علت این کار باز شدن دهانه کپسول ها میباشد)
توجه : در زمان برداشت دقت کنید گیاه از ریشه کنده نشود چون باعث به وجود آمدن سنگریزه های ریز در محصول نهایی میشود.
آخرین دیدگاهها